Tips

Waar moet ik opletten bij het onderhouden van een elektrische fiets?

De levensduur van de accu wordt beïnvloed door het gebruik. Bijvoorbeeld, laat u hem vier weken met een volle of lege accu stilstaan, dan neemt de levensduur af. Een accu moet regelmatig gebruikt worden om er lang van te kunnen genieten. Als u de fiets langere tijd niet gaat gebruiken, leg de accu dan met 50% capaciteit droog en op kamer temperatuur weg.

Mijn advies: ontkoppel de accu van de fiets wanneer u hem niet gebruikt. Dit bevorderd de levensduur.

Wat als ik een fiets wil kopen?

De meest voorkomende vraag bij een elektrische fiets is de prijs. Helaas is hiervoor niet een standaard antwoord. De prijs voor een e-bike varieert enorm. Wat weinig mensen weten is dat de prijs voor het grootste deel wordt bepaald door de accu en motor. Daarnaast speelt de ‘look-and-feel’ van de elektrische fiets ook een rol bij de aankoop. Want u heeft toch liever een fiets, welke u een goed gevoel geeft? Dus denkt u erover na om een e-bike te kopen, dan is het belangrijk om vooraf na te denken over de volgende vragen:

  • Waarvoor ga ik de fiets gebruiken?
  • Ga ik er lange afstanden mee fietsen of juist korte afstanden?
  • Wil ik de fiets vaker op een dag gaan gebruiken?
  • Als de accu (bijna) leeg is, hoelang duurt het dan om op te laden?

Bovendien heeft een standaard lader 7 à 8 uur nodig om een 500Wh accu volledig op te laden. Het is lastig om in te schatten hoeveel Wh accu u nodig heeft, maar daar help ik u graag bij.

Tips voor onderweg

Neem een zadeltasje mee met een binnenbandje en gereedschap, zodat u een lekke band kunt wisselen of repareren. U weet natuurlijk nooit wat er onderweg kan gebeuren.

[instagram-feed num=1 cols=1 showfollow=true]

Zit u lekker op de (race)fiets?

Vaak krijgen we de vraag of we even willen kijken of men goed op de fiets zit. Het eerste wat ons dan opvalt is dat de mensen regelmatig een frame hebben welke te groot of te klein is. Bij het aanschaffen van een fiets is de maat erg belangrijk. Wanneer u de racefiets of mountainbike dagelijks gebruikt, is een goede afstelling bepalend voor het comfort en plezier. De maat van het frame speelt een belangrijke rol bij deze afstelling. Bijvoorbeeld een veel te lange of te korte stuurpen beïnvloed het stuurgedrag van de fiets. Soms is het dan beter om een andere fiets te kopen. Een simpele tip is om op de fiets te gaan zitten en uw hak op het pedaal te zetten. Dit is voor veel mensen voldoende om een goede zadelhoogte te bepalen.

 

Comfortabel op de fiets

Een bikefit draagt bij aan een comfortabele fietsrit. Zo weet u dat niet alleen de maat van het frame goed is, maar ook de stuurpenlengte, stuurbreedte, cranklengte goed is en het zadel op de juiste hoogte staat. Daarnaast zijn er eindeloos veel zadels te verkrijgen, brede, smalle, lange, korte voor ieder is er een zadel dat past bij zijn/haar houding/lichaamsbouw. Ook dit bepaald het comfort van uw fietsrit.

Wist u dat bij het wisselen van uw stuur en stuurpen altijd rekening dient te houden met de afmetingen en deze op elkaar af te stemmen. Zelfs binnen één merk kan de reach van een stuur verschillen. Dit betekent dat uw huidige stuurpen wellicht te kort of te lang is. Houdt u hier al rekening mee?

Advies vragen